Ο τοκετός κατά τα άλλα, μία απολύτως φυσιολογική λειτουργία, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εστία συγκεντρώσεως ποικίλων μύθων. Οι ανακρίβειες οι οποίες μεταδίδονται ευρέως και δυστυχώς πολλές φορές όχι μόνο από άγνοια, αλλά και από ιδιοτέλεια, αποτελούν μάστιγα η οποία επιβαρύνει την υγεία της γυναίκας, αλλά και υποβιβάζει το ήθος της μαιευτικής και γυναικολογίας.
1ος Μύθος
Η καισαρική είναι απολύτως ασφαλής για την γυναίκα και το παιδί.
Η αλήθεια είναι ότι η καισαρική βρίθει κινδύνων και για τους δύο. Η κυοφορούσα μπορεί να βρεθεί με ποικίλες επιπλοκές, οι περισσότερες των οποίων είναι και πολύ σοβαρές. Αναφέρω ενδεικτικά μερικές: Πνευμονική«εμβολή, αιμορραγία, τραυματισμός παρακειμένων σπλάχνων, διατρήσεις εντέρου και ουροδόχου κύστεως, βλάβες ουριτήρων, μολύνσεις τραύματος μέχρι και σηψαιμία.
Ως προς δε το έμβρυο, τούτο διατρέχει κινδύνους τόσο από τους χειρισμούς, όσο και από την μη ενεργοποίηση ενζυματικών μηχανισμών που η φύση έχει προνοήσει να ενεργοποιούνται μέσω του φυσιολογικού τοκετού. Δια τους ανωτέρω λόγους ένα μεγάλο ποσοστό των νεογνών καταλήγει σε θερμοκοιτίδες και χρειάζεται επισταμένη νεογνολογική φροντίδα. Εάν δε κανείς λάβει υπόψιν του την ταλαιπωρία της οικογένειας, την αδυναμία φροντίδας του νεογνού από μία χειρουργημένη μητέρα, την οικονομική αναστάτωση και τις κοινωνικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της καισαρικής, θα καταλάβει πόσο εγκληματική είναι η εφαρμογή της, όταν δεν υπάρχουν απόλυτες ενδείξεις.
"Η πραγματικότητα είναι ότι μόνο 12-15% των κυήσεων δικαιολογούνται να καταλήγουν σε καισαρικές και όχι το 55-75% που είναι σήμερα στην Ελλάδα"
Πολλές φορές φταίμε και εμείς οι μαιευτήρες που άλλοτε λόγω ατελούς εκαπίδευσης σε εναλλακτικές τεχνικές τοκετού, σε φοβίες και ανασφάλειες, αλλά και καμία φορά λόγω ιδιοτέλειας, καταλήγουμε στο να συστήνουμε την καισαρική ως πανάκεια. Ιδού η κατάρρευση του μύθου.
2ος Μύθος
Όταν κάνεις μία φορά καισαρική πρέπει να ξανακάνεις.
Αυτό αποτελεί μεγάλη ανακρίβεια! Η εφαρμογή αυτού του αξιώματος επιβάλλεται μόνος σε λίγες συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η κακή πληροφόρηση συντελεί πολύ στην επιβίωση αυτού του μύθου και είναι καιρός να καταρηφθεί. Η πραγματικότητα είναι ότι μόνο 12-15% των κυήσεων δικαιολογούνται να καταλήγουν σε καισαρικές και όχι το 55-75% που είναι σήμερα στην Ελλάδα.
Ο φυσιολογικός τοκετός έχει πολλά πλεονεκτήματα:
- Η γυναίκα γλυτώνει ένα χειρουργείο με όσα αυτό συνεπάγεται.
- Απολαμβάνει την έξοδο του νεογνού, συμμετέχοντας στη διαδικασία.
- Δεν υποφέρει μετεγχειρηντικά.
- Θηλάζει φυσιολογικά.
- Μπορεί να κινητοποιηθεί και να εξέλθει του μαιευτηρίου σε άριστη κατάσταση.
- Μπορεί να επανέλθει στη νέα φυσιολογική της ζωή χωρίς προβλήματα.
- Δεν διαταράσσεται η οικογενειακή συνοχή και λειτουργία.
- Έχει μικρότερο κόστος και γενικά γλυτώνει χρήματα που μπορούν να διατεθούν δια άλλους σκοπούς.
Σήμερα δε με τη χρήση της επισκληριδίου η ταλαιπωρία και οι πόνοι του κολπικού τοκετού απαλείφονται κατά το 95%. Το έμβρυο, επιπλέον, υποβοηθείται στο να γεννηθεί λόγω καλύτερης χαλαρώσεως της μητέρας και του μυοσκελετικού της συστήματος και έχει καλύτερη οξυγόνωση. Εάν δε χρειασθεί να εφαρμοσθούν διάφοροι μαιευτικοί χειρισμοί αυτοί διευκολύνονται λόγω της αναλγησίας που έχει η επίτοκος. Το δε κυριότερον είναι ότι αφαιρείται κατά πολύ η ανάγκη γενικής αναισθησίας με όλα που αυτή συνεπάγεται.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Το γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι η γυναίκα που θέλει να κάνει παιδί πρέπει να πληροφορείται σωστά. Να κάνει προσεκτική έρευνα προ της επιλογής του θεράποντος ιατρού. Να ξεκαθαρίζει τις απόψεις της και να τις συζητά με τον ιατρό της. Εάν δε νομίζει ότι οι εξηγήσεις που λαμβάνει ανεπαρκούν, τότε πάντα μία δεύτερη ή και τρίτη γνώμη μπορεί να αλλάξει την πορεία προς όφελός της.
Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να βρίσκεται σε επίπεδο καισαρικών που αγγίζει το 75%, ενώ οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες στη χειρότερη περίπτωση βρίσκονται στο 25%. Επιτέλους η ευκολοπιστία των γυναικών πρέπει να αντικατασταθεί από ενημέρωση και αυστηρές προδιαγραφές.
Ελπίζω να προσέφερα τροφή για την πνευματική σας σίτιση.